четвер, 2 вересня 2010 р.

AOC 2490Fwt: монітор на всі випадки життя

У уважного читача, напевно, відразу ж виникло запитання: чому саме монітор з функцією телевізора, а не навпаки? І дійсно, чимало сучасних телевізорів, в тому числі і малої діагоналі, цілком здатні виконувати функцію комп'ютерного монітора.

Чи є різниця між телевізором, що мають можливість підключення ПК, і монітором, що мають функції телевізора? Різниця є і вона дуже принципова. Телевізор - це пристрій, оптимізоване для показу ефірного і відеосигналу, відповідно, воно має вбудовані алгоритми обробки зображення, орієнтовані на вирішення цих завдань. Важливий і той факт, що перегляд телевізора передбачається з певної дистанції, свідомо більшою, ніж при роботі з монітором. Чим це загрожує? По-перше, дуже часто дозвіл матриці телевізора малої діагоналі значно менше, ніж Full HD, наприклад 1366х768, що дає великий розмір пікселя і невисоку, з комп'ютерною точки зору, чіткість. По-друге, системи поліпшення зображення телевізора далеко не завжди поводяться коректно з графічною інформацією, з їх допомогою дрібний текст може бути так «поліпшений», що перестане бути розбірливим.

А тепер подивимося на питання з іншого боку. Монітор призначений для гранично точного й докладного відображення контенту який надходить на нього, без зміни його в кращу або гіршу сторону. Його орієнтованість на роботу в ближньому полі має на увазі високу роздільну здатність матриці, причому для великих моніторних діагоналей це Full HD. Природно, що збільшення дистанції при перегляді жодним чином не погіршує враження, навпаки, картинка виходить гранично детальної і чіткою. Тепер, коли переваги монітора з ТБ-функцією стали досить очевидними, саме час перейти до конкретного варіанту, AOC 2490Fwt.

Дизайн

Буква F в індексі моделі позначає ні що інше, як Fashion. Стиль монітора в значній мірі класичний. Розташування конструктивних і декоративних елементів повністю симетричне. Чорна рамка екрану має глянцове покриття, основа корпусу, помітне по краях - сіре.
Загальне враження від дизайну можна позначити одним словом - елегантність. Монітор ніби одягнений у смокінг, а вигнута лінія решітки акустичних систем виглядає як краватка-метелик. Основа опори скомбіновані з двох варіантів чорного: матовою основою і широкою глянцевою окантовкою.

Конструкція

Корпус монітора досить великий, у тому числі і на глибину, що обумовлено застосуванням традиційної технології підсвічування. Рамка екрана виглядає вузькою, головним чином завдяки дизайнерським хитрощам, візуально зменшує її ширину, реальний її розмір не такий вже й малий. Є можливість настінного кріплення, за допомогою стандартного VESA-кронштейна. Навіть при такій установці, гнізда залишаються доступними для підключення та відключення кабелів. При використанні штатної настільної підставки є можливість нахилу екрану в вертикальному напрямку.

AOC 2490Fwt має подвійний ТБ тюнер, аналоговий і цифровий. Підтримуються стандарти мовлення PAL, SECAM, DVB-T. Для захищених цифрових ТБ каналів є слот карти CI.

Управління

Пульт дистанційного керування телевізора має зручну форму, кнопки розташовані логічно, всі актуальні сконцентровані в середній частині. Порівняно мала вага пульта полегшує роботу. При необхідності можна скористатися кнопками, розташованими на корпусі. Вони дозволяють провести всі необхідні настройки без ДУ, що актуально в тому випадку, коли AOC 2490Fwt виступає в ролі монітора. Меню оформлено досить просто. Всі необхідні налаштування присутні, але без зайвої перевантаження інтерфейсу додатковими опціями. Дизайн і русифікація не викликали серйозних нарікань.

Зображення

Деякі можливості засобів візуалізації можна передбачити, дивлячись на специфікацію пристрою. Ось, наприклад, контрастність у AOC 2490Fwt позначена двома цифрами: 10000:1 динамічна і 1000:1 реальна. Перша цифра дасть нам трохи інформації, набагато більше на сприйняття зображення вплине реальне співвідношення контрасту, яке для РК екрану досить велика. Ще один показник - час відгуку матриці. 5 мс, величина не рекордна, але стандартна для більшості моніторів. У телевізорів іноді можна бачити менші значення, дві, три або навіть одну мілісекунди. Але треба розуміти, що в більшості випадків ці цифри отримані за допомогою застосування скануючий підсвічування, особливого алгоритму зміни кадрів та інших технічних хитрощів, абсолютно не впливають на об'єктивну швидкість перемикання рідких кристалів.
Перший тест пристрою був проведений при використанні його в ролі звичайного монітора. Одразу варто зазначити, що принципової різниці в типі підключення, VGA або HDMI, помічено не було. При використанні якісного аналогового кабелю ніяких перешкод спотворень або втрат інформації на екрані не спостерігалося. Навіть після тривалої роботи картинка сприймається як абсолютно комфортна, чіткість достатня для роботи в два і навіть у чотири вікна.


Невибагливі користувачі цілком успішно можуть використовувати монітор для обробки фотографій. Навіть без професійного калібрування кольору, його передача гранично точна і коректна. Згодом це підтвердилося і при перегляді відеоматеріалів.
Здібності відображення відео перевірялися при роботі як з ПК, так і з зовнішнім джерелом сигналу, що підключається щодо компонентного і HDMI входу. Найкраща картинка виходить при цифровому підключенні та перегляді відео повної високої чіткості. Всі відмінності в зображенні, одержуваному з BD-плеєра і ПК, обумовлені відмінностями між ними як джерелами. AOC 2490Fwt абсолютно чесно «моніторить» те, що приходить на його вхід. Усі сумніви щодо часу відгуку матриці зводилися до того, наскільки коректно буде відображатися панорамування і швидкий рух об'єктів у кадрі. Притому, що пристрій не має спеціальних систем поліпшення відображення руху, проблема вирішилася самим природним чином. Завдяки поєднанню високої роздільної здатності і порівняно малій діагоналі, ми маємо високу щільність пікселів. Настільки дрібний крок нівелює всі проблеми, так що з дистанції більше метра рух виглядає виключно плавним, без натяків на дискретність або розмазування зображення. Ще один плюс високої щільності пікселів - гранично висока чіткість зображення. Full HD відео високої якості, а особливо анімацію можна розглядати буквально впритул, як малюнок.
Контраст зображення сприймається як високий. Відвертою сірості або бляклості в темних сценах не спостерігається. При перегляді відеосигналу низькою чіткості, варто збільшити дистанцію перегляду до двох метрів.

Звук

Вбудована аудіосистема не відрізняється великою потужністю. Якість і гучність звучання достатні для того, щоб можна було подивитися телевізор або послухати музику фоном.
Наявність виходу для навушників дозволяє підключити активну акустику безпосередньо до AOC 2490Fwt, що дозволяє мати більш потужний звук в не залежності від того в якій ролі виступає пристрій в даний момент - як монітор із ПК або як телевізор.

Комутація

Всі роз'єми телевізора розташовані в ніші задньої стінки монітора і орієнтовані вниз. Це істотно спрощує комутацію, укладання кабелів і дозволяє розташовувати корпус впритул до стіни. Набір входів на рідкість повноцінний. Крім обов'язкового VGA і стандартного на сьогодні комплекту HDMI, компонентний, композитний, є так само S-Video і SCART. Звук комутується стандартними RCA і комп'ютерними Jack3.5 мм роз'ємами.
Антенний вхід і слот CI розміщені збоку в ніші, глибина якої дозволяє приховати від очей антенний кабель.

Підсумок

AOC 2490Fwt являє собою цілком універсальний засіб візуалізації, він може виступати в ролі телевізора для спальні, кухні або дитячою, з не меншим успіхом підійде для роботи з офісними додатками чи інтернету. Якість зображення не викликало будь-яких істотних нарікань, ну а дизайн гідний найвищої оцінки.

Також нагадаю про
портативный dvd львів та DVD плеер ERGO TF-DVD 5300
Ваш ЦифроБум

Немає коментарів:

Дописати коментар