пʼятниця, 13 серпня 2010 р.

Згідно даних ABI Research має зрости продаж планшетників

За даними ABI Research продажу планшетників повинні скласти в 2010 р. 11 млн екземплярів, при тому, що нетбуків за цей же період буде продано менше ніж у п'ять разів більше - 60 млн. Для нещодавно з'явився класу пристроїв цей результат планшетника можна назвати вражаючим.

Компанія ABI Research в своєму новому звіті прогнозує швидке зростання ринків планшетних комп'ютерів і нетбуків по всьому світу. Згідно із прогнозом аналітиків до кінця поточного року в світі буде продано 11 млн планшетника і 60 млн нетбуків. При цьому очікувані продажу планшетних ПК зараз майже в три рази перевищують прогнози тих же експертів, зроблені всього півроку тому. За їх словами, причиною такого збільшення продажів на цьому ринку стане більш широка доступність пристроїв Apple iPad і з'являються продукти конкуруючих компаній.

Втім, iPad все одно буде самим популярним планшетника і обійде своїх конкурентів з продажу. «Припускаючи, що конкуруючі планшетні ПК інших виробників з'являться у продажу в другій половині 2010 р., ми все одно вважаємо, що суттєву частку з цих 11 млн складуть продажу iPad», - йдеться у звіті.

«Щоб скористатися звичайним бумом продажів перед кінцем року, інші планшетника повинні з'явитися на полицях магазинів до початку вересня», - відзначив Джефф Орр (Jeff Orr), головний аналітик ABI Research. За його словами, сегмент планшетника все ще далекий від того, щоб називатися «масовим ринком» і зможе досягти достатнього для цього розміру тільки до 2013 р. Багато що також залежить від поширення торговельних точок Apple і успіху її конкурентів.

Що стосується нетбуків, то прогноз 60 млн штук для 2010 г.должен майже подвоїтися до 2013 р. Як кажуть експерти, цей сегмент досить швидко зростає з 2008 р., коли дана категорія комп'ютерів була вперше представлена широкій публіці, і поточний тренд почне сповільнюватися тільки до 2014-2015 рр.. Зараз 78% ринку нетбуків займають шість найбільших постачальників. Лідерами залишаються компанії ASUS і Acer - в 2008 р. обидві займали приблизно по третині цього ринку, але в минулому році ASUS втратила майже половину своєї частки в цьому сегменті.

За словами Орр, ініціатива One Laptop Per Child (OLPC) була комерціалізована компанією ASUS, але потім вона «не змогла йти в ногу з масштабами виробництва, запропонованими Acer». Також Acer вдалося налагодити більш якісні канали дистрибуції в Північній Америці, Західній Європі, Японії і Південної Кореї. Головний аналітик ABI Research вважає, що Acer і далі буде залишатися основним лідером, проте на ринок вийшли й інші вендори, яким вдалося збільшити свою частку в минулому році - це HP, Dell і Lenovo.

Також експерти відзначають, що нетбуки як і раніше купують в основному як доповнення, але не заміни для основного ПК на ринках з високим проникненням комп'ютерів та широкосмугового інтернету. Втім, незабаром основними драйверами зростання на ринку нетбуків повинні стати вже країни, що розвиваються, такі як Китай та Індія, де для багатьох споживачів нетбуки стануть першими домашніми комп'ютерами.

Немає коментарів:

Дописати коментар